Declarație politică. ”Ce facem cu minorii care ar trebui reeducați în centrele speciale de detenție din România?”

Parlamentul României
Senat
DECLARAȚIE POLITICĂ

Data prezentării: 9.10.2019
Mod de adresare: Scris
Tematică: Justiție & Minori

Mulțumesc domnule președinte
Stimați colegi

Titlul declarației mele politice de astăzi este ”Ce facem cu minorii care ar trebui reeducați în centrele speciale de detenție din România?”

Recent, mass-media a relatat drama trăită de un copil de 9 ani din municipiul Adjud, județul Vrancea, copil care a fost abuzat de un adolescent de 16 ani, eliberat de doar două săptămâni dintr-un centru de detenție pentru minori. Ajunsese acolo pentru că a comis o infracțiune și, la ieșire, cel puțin teoretic, trebuia să fie reabilitat psiho-social, revenind în libertate conștient că o nouă faptă penală i-ar aduce o altă condamnare. Din păcate, reabilitarea nu a avut loc, în condițiile în care a comis o infracțiune aproape imediat după eliberare, eliberare decisă de o comisie specială din cadrul penitenciarului pentru minori.

Stimați colegi,

În mod cât se poate de logic, întrebarea care-ți vine în gând este dacă în centrele de detenție în care sunt închiși minorii infractori se lucrează în mod eficient sau nu. Cazul recent petrecut la Adjud nu este singular. Sute de minori recidivează anual după ce scapă din ”închisoarea copiilor”. De ce nu dau randament metodele din centrele de detenție? Iată o întrebare la care Ministrul Justiției ar trebui să răspundă cât mai urgent și să ceară rapoarte detaliate cu privire la problemele din sistem.

Eficiența politicilor de reabilitare reală a deținuților minori trebuie să devină prioritate pentru guvernanți. Recuperarea psihosocială a minorilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani care au săvîrşit fapte penale trebuie să fie o realitate, nu doar o concluzie pe hârtia Comisiei de eliberare. Prin programe speciale trebuie să se asigure posibilitatea celor închiși de a dobândi învăţătura necesară şi o pregătire profesională în funcţie de aptitudini, pe lângă conștientizarea gravității faptelor penale. În ceea ce privește eliberarea minorilor în urma unor analize cu deficiențe majore, aici lucrurile trebuie puse urgent la punct deoarece siguranța copiilor noștri este în pericol.

Închei spunând că executarea pedepselor privative de libertate de către minori trebuie să includă programe speciale de consiliere şi asistenţă reală, eficiente, astfel încât infracționalitatea juvenilă să scadă.

Vă mulţumesc pentru atenție.

Senator Cătălin Dumitru Toma, Grup Parlamentar: PNL
Circumscripţia electorală: 41, Vrancea

9 octombrie 2019

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *