DECLARAȚIE POLITICĂ: ”Problemele românilor din Diaspora / Cazul medicului Camelia Smicală, ținut departe de copiii săi timp de 4 ani”

Parlamentul României
Senat
DECLARAȚIE POLITICĂ

Data prezentării: 26.06.2019
Mod de adresare: Oral / Scris
Tematică: Problemele românilor din Diaspora / Cazul medicului român Camelia Smicală, ținut departe de copiii săi timp de 4 ani

Mulțumesc domnule președinte
Stimați colegi

Titlul declarației mele politice de astăzi este ”Problemele românilor din Diaspora / Cazul medicului român Camelia Smicală, ținut departe de copiii săi timp de 4 ani”

În sesiunea dedicată declarațiilor politice din 7 noiembrie 2017 trăgeam un semnal de alarmă cu privire la modul în care este discriminat medicul român Camelia Smicală de către statul finlandez, în condițiile în care i-au fost luați în mod brutal copiii din casă, Mihai și Maria, și internați în centre de plasament diferite. Dramaticele evenimente au avut loc în anul 2015 și, din păcate, nici acum copiii medicului român nu au fost lăsați să vină acasă pentru a locui permanent cu mama lor.

Pe rețelele de socializare au circulat imagini dramatice cu modul brutal în care copiii au fost luați de reprezentanți ai statului finlandez și duși departe de mama lor. O mamă care îi iubea și îi iubește, o mamă care nu i-a agresat niciodată, o mamă lângă care Mihai și Maria își doresc să revină cât mai curând. Ei bine, imaginile din anul 2015, filmate în Finlanda, seamănă izbitor cu cele de acum câteva zile, din România, când o fetiță de 8 ani a fost luată în mod brutal din mediul în care a crescut în ultimii 7 ani. Statul român nu doar că nu a făcut nimic pentru rezolvarea situației medicului Smicală, cetățean român cu drepturi dpeline, dar a și preluat de la țările nordice metodele dure de separare a copiilor de mediul în care au crescut.

Stimați colegi,

Se impune să avem cu toții o atitudine fermă în ceea ce privește abuzurile împotriva copiilor și să sprijinim părinții care doresc să-și educe copiii și să-i crească în conformitate cu propria conștiințe, așa cum este prevăzut în Constituția României, la articolul 29.
Pe de altă parte, cer public Guvernului român să deschidă cât mai rapid un canal de comunicare eficient cu statul finlandez, pentru ca Mihai și Maria Smicală să revină alături de mama lor, Camelia Smicală. O mamă care de 4 ani este separată de copii, deși nu ar fi meritat nici măcar o zi de supliciu. Eforturile diplomatice trebuie să fie maxime în relația cu statul finlandez, mai ales că Finlanda va prelua de la România, începând cu 1 iulie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Vă mulţumesc pentru atenție.

Senator Cătălin Dumitru Toma, Grup Parlamentar: PNL
Circumscripţia electorală: 41, Vrancea

26 iunie 2019

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *