Întrebare adresată doamnei ministru al Sănătății, Sorina Pintea

Parlamentul României

Senat

ÎNTREBARE

Adresată: Doamnei ministru Sorina Pintea, ministru al Sănătății

De către: Senator Cătălin Dumitru Toma

Circumscripţia electorală: 41, Vrancea

Grup Parlamentar: PNL

Şedinţa Senatului din data de: 10.12.2018

Obiectul întrebării: Situația acreditării centrelor de expertiză pentru bolile rare

Doamnă ministru

Alianța Națională pentru Boli Rare (ANBR) a avut recent o intervenție publică, prin președintele ei, Dorica Dan, în sensul gravelor probleme care apar în situația diagnosticării târzii a bolilor rare. Mii de pacienți află extrem de târziu că sunt grav bolnavi, astfel că șansele lor de vindecare sunt mai mici.

ANBR a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că extrem de multe vieți ar fi salvate dacă s-ar efectua o diagnosticare mai rapidă. Ca și soluție, Alianța Națională pentru Boli Rare a propus ”continuarea acreditării centrelor de expertiză, demararea unei proceduri de recomandare pentru centrele de expertiză să devină membre asociate în reţelele europene de referinţă şi implementarea expertizei reţelelor europene în sistemul naţional de sănătate”.

Calitatea vieții pacienților ar fi alta dacă ar fi acreditate cât mai multe centre de expertiză, prin proceduri mai eficiente, mai rapide și care să reprezinte o prioritate pentru miile de pacienți care-și pun speranțele în Ministerul Sănătății și în celelalte instituții care au la îndemână pârghiile necesare rezolvării problemelor semnalate de ONG-urile de profil.

În aceste condiții, vă întreb doamnă ministru:

1. Cum susține Ministerul Sănătății centrele de expertiză pentru depistarea bolilor grave?

2. Care este situația continuării acreditării centrelor de expertiză pentru depistarea bolilor grave? Există finanțare la acest capitol?

3. Care sunt serviciile sociale aflate în colaborare directă cu centrele de expertiză și dacă există o colaborare efectivă între acestea?

4. Care este orizontul de timp pentru realizarea serviciilor digitalizate atât de utile în problematica centrelor de expertiză?

5. A fost demarată vreo procedură de recomandare pentru centrele de expertiză să devină membre asociate în reţelele europene de referinţă?

6. De ce nu are România un program de sănătate holistic, adică o abordare holistică a bolilor rare?

Vă mulţumesc.

SENATOR PNL

Cătălin Dumitru TOMA

Solicit răspuns scris.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *