ÎNTREBARE adresată ministrului Sănătății: ”Situația raportării bacteriilor nosocomiale depistate în trupurile arșilor de la Colectiv”

Parlamentul României

Senat

ÎNTREBARE

Adresată: Doamnei ministru Sorina Pintea, ministru al Sănătății

De către: Senator Cătălin Dumitru Toma

Circumscripţia electorală: 41, Vrancea

Grup Parlamentar: PNL

Şedinţa Senatului din data de: 26.11.2018

Obiectul întrebării:

Situația raportării bacteriilor nosocomiale depistate  în trupurile arșilor de la Colectiv

Doamnă ministru

O situație extrem de gravă a fost semnalată recent în mass-media, cu privire la faptul că niciun raport medical al pacienților arși în incendiul din Colectiv nu conținea analizele referitoare la bacteriile nosocomiale depistate în trupurile bolnavilor.

Este vorba despre dosarele medicale ale tinerilor transferați cu întârziere în străinătate, cei mai mulți dintre aceștia pierzându-și viața în clinicile din afara țării.

Trist și revoltător este, deopotrivă, faptul că managerii de spital din România știau că răniții sunt infectați cu bacterii luate din spitalele noastre, însă nu au comunicat această informație clinicilor din străinătate care i-au preluat pe pacienții arși.

Astfel, infecțiile nosocomiale au făcut ravagii suplimentare în trupurile și așa desfigurate de flăcările de la Colectiv.

În acest context, vă întreb doamna ministru:

1. Ministerul Sănătății a primit vreun raport complet cu privire la situația tinerilor arși în incendiul de la Colectiv, înainte de transferul acestora în străinătate?

2. În rapoartele primite se făcea referire la bacteriile nosocomiale?

3. Ați identificat manageri sau medici cu nume și prenume, vinovați pentru ascunderea bacteriilor nosocomiale?

4. Indiferent de răspunsurile anterioare, cine considerați că se fac vinovați pentru situațiile în care tinerii cu șanse de supraviețuire au murit din cauza infecțiilor cu bacterii și nu direct din cauza arsurilor?

5. În prezent, care este procedura pe care trebuie să o urmeze un spital din România dacă vrea să transfere în străinătate un pacient ars foarte grav?

6. S-a modificat procedura față de momentul Colectiv astfel încât să crească șansele de supraviețuire ale pacienților?

Vă mulţumesc.

SENATOR PNL

Cătălin Dumitru TOMA

Solicit răspuns scris.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *