Declarație politică: „EDUCAȚIA în România: locul 1 ca importanță, locul 8 ca salarizare”

Declarație politică

„EDUCAȚIA în România: locul 1 ca importanță, locul 8 ca salarizare”

Data prezentării: 14.11.2018

Mod adresare: Scris.

Tematică: Educație.

DECLARAȚIE POLITICĂ

Mulțumesc domnule (doamnă) președinte

Stimați colegi,

Titlul declarației mele de astăzi este ”Educația în România: locul 1 ca importanță, locul 8 ca salarizare”

În aproape toate cercetările sociologice, educația este considerată factorul esențial în dezvoltarea, bunăstarea și bunul mers al societății. O educație de un înalt nivel aduce o calitate sporită a vieții de zi cu zi.

De câte ori nu auzim ideea că dacă s-ar face educație așa cum trebuie nu am ajunge la atâtea probleme în țara asta, în absolut toate domeniile? Aproape zilnic! Și nu doar că auzim, dar acesta este și adevărul: lipsa educației de calitate își pune amprenta pe o multitudine de deficiențe pe care le constatăm periodic în România, de la zona politică la cea administrativă, trecând prin justiție și sănătate.

Paradoxal sau nu, deși educația este pusă în discursul public pe locul 1 ca importanță, statul român nu-i acordă atenție așa cum s-ar cuveni și nu o include nici măcar în top 5 al recompensării financiare conform legii salarizării în vigoare. Astfel, în raportul Institutului Național de Statistică al României, făcut public săptămâna aceasta, salariul mediu net în Educație era pe primele 8 luni din 2018 de 614 euro pe lună. Acest nivel plasează Învățământul ca sector economic pe locul al 8-lea în clasamentul salariilor nete pe sectoare.

Stimați colegi parlamentari,

Având în vedere aceste cifre oficiale, având în vedere numeroasele semnale de alarmă trase de cadrele didactice și de sindicate, la care se adaugă faptul că Educația este cel mai important factor care contribuie la bunul mers al tuturor sectoarelor dintr-o societate, nu considerați că avem o problemă cu Legea salarizării la capitolul Educație?

Promisiunile că până în 2022 salariile din Învățământ vor crește etapizat nu au nici un efect câtă vreme inflația și toți ceilalți indicatori economici duc la o putere de cumpărare mai mică pentru profesori. Nici un ministru nu poate garanta salariaților din Învățământ că în 2022 vor avea o putere de cumpărare mai mare decât în prezent.

Inechitatea cu care sunt tratate cadrele didactice este evidentă, raportat la ceea ce se întâmplă în alte domenii bugetare. Și ca să dau și un exemplu, voi spune că este inadmisibil ca un profesor cu 14 – 17 ani vechime și cu gradul I didactic să câștige mai puțin decât un bugetar abia ieșit din facultate, așadar cu vechime sub un an în câmpul muncii. Se întâmplă în România, astăzi, astfel de inechități! Iar guvernanții știu în ce sectoare de activitate!

Câtă vreme nu vom da respectul și răsplata cuvenită celor din Educație, să nu ne mirăm că ne pleacă tinerii din țară, că avem servicii și administrație de proastă calitate și că infracționalitatea va crește. Nu e târziu niciodată să facem dreptate într-un domeniu pus pe locul 1 ca importanță și pe locul 8 ca salarizare.

Vă mulțumesc!

Cătălin Toma, senator PNL de Vrancea, Circumscripția 41.

14 noiembrie 2018

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *