Întrebare adresată ministrului Justiției: ”Stadiul înființării tribunalelor specializate în agresiunile asupra minorilor”

Parlamentul României
Senat
ÎNTREBARE
Adresată: Domnului ministru Toader Tudorel, ministru al Justiției
De către: Senator Cătălin Dumitru Toma
Circumscripţia electorală: 41, Vrancea
Grup Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 29.10.2018
Obiectul întrebării: Stadiul înființării tribunalelor specializate în agresiunile asupra minorilor

Domnule ministru

Statisticile privind agresiunile asupra minorilor sunt îngrijorătoare în ultimii ani, cu o creștere mare în ceea ce privește agresiunile de natură sexuală. La acestea din urmă și la ideea de tribunal specializat pe fapte de acest gen mă voi referi astăzi, în condițiile în care societatea civilă semnalează din ce în ce mai multe cazuri de copii abuzați.

România a avut în anul 2017 un număr de 762 de cazuri de abuz sexual împotriva copiilor. Statistica apare într-un raport al Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție. În primele 6 luni ale acestui an, s-au raportat 484 de cazuri de copii abuzați sexual, ceea ce înseamnă o creștere de 15% față de perioada similară a anului trecut.

Cum cazurile raportate sunt mult mai puține decât cele neraportate, rezultă că avem parte, din păcate, de un fenomen extrem de grav la acest capitol.

România nu a făcut, prin instituțiile de resort, tribunale specializate în agresiunile asupra minorilor, deși s-a promis acest lucru. Lipsa acestor tribunale specializate este considerat a fi unul dintre motivele pentru care pedofilii și agresorii de copii sunt găsiți vinovați, dar lăsați în libertate, primind pedepse cu suspendare.

Un cotidian central a identificat în acest an nu mai puțin de 77 de cazuri recente în care agresorii sexuali au fost tratați cu o prea mare blândețe, victimele fiind traumatizate pe viață, iar agresorii încurajați, practic, să comită din nou fapte penale de această natură.
În acest context, vă întreb domnule ministru dacă aveți în vedere să înființați tribunale specializate în agresiuni contra minorilor și dacă da care sunt etapele și termenele pe care vi le asumați în acest sens.

Vă mulţumesc.

SENATOR PNL
Cătălin Dumitru TOMA
Solicit răspuns scris.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *