Declarație politică: „Cum gestionează statul român problema consumului de droguri și a etnobotanicelor?”

Declarație politică

„Cum gestionează statul român problema consumului de droguri și a etnobotanicelor?”

Data prezentării: 31.10.2018

Mod adresare: Scris.

Tematică: Sănătate, Social, Juridic.

DECLARAȚIE POLITICĂ

Mulțumesc domnule (doamnă) președinte

Stimați colegi,

Titlul declarației mele de astăzi este ” Cum gestionează statul român problema consumului de droguri și a etnobotanicelor?”

Cele mai recente studii și analize efectuate de către instituții specializate din România indică o creștere alarmantă a consumului de droguri și a etnobotanicelor, în rândul tinerilor. Statisticile arată faptul că încă de la 13 ani există elevi care ajung la spitale din cauza etnobotanicelor, iar când acestea sunt considerate… demodate asistăm la spitalizări de tineri care au grave tulburări din cauza unor droguri extrem de puternice.

Colac peste pupăză, în România s-a legalizat luna trecută consumul de etnobotanice, decizia instanței supreme, de permitere a deținerii pentru consum, fiind contestată de mulți magistrați, dar și de medici. Aceștia, pe bună dreptate, se așteaptă la închiderea a sute de dosare penale legate de consumul de etnobotanice, dar și la creșterea alarmantă a numărului de consumatori. Indirect, va fi mult mai greu pentru anchetatori să ajung la cei care distribuie etnobotanice și droguri, în condițiile în care consumatorii prinși nu mai au obligații juridice față de oamenii legii.

Stimați colegi parlamentari,

La Iaşi, de la începutul acestui an, la Institutul de Psihiatrie Socola au fost internate 92 de persoane care au consumat etnobotanice, iar cadrele medicale au atras atenția că numărul lor este în creștere.
La Galați, în primele 9 luni, au ajuns la secția de Urgențe a Spitalului Județean 112 tineri care au consumat cannabis sau etnobotanice.
Nu ne putem face că nu vedem aceste cifre. Nici noi, nici responsabilii direcți pentru amploarea pe care a luat-o fenomenul.

Nu trebuie să fii nici specialist și nici consumator ca să știi că de la câteva doze se poate ajunge la dependență, iar de aici până la dramele sociale de care auzim mereu nu mai este decât un pas. Cum tinerii între 15 și 35 de ani sunt cei mai afectați, e nevoie de alt tip de proiecte, derulate atât la nivel național, cât și județean, pentru scăderea fenomenului. Nu contest că s-au derulat acțiuni pentru combaterea consumului de droguri, însă în condițiile creșterii consumului ar trebui să ne punem cu toții întrebarea de ce nu au fost eficiente programele derulate până acum.

Fac un apel public la toate instituțiile cu atribuții în combaterea fenomenului la care m-am referit astăzi și vă solicit și dvs. stimați colegi parlamentari să acordăm tot sprijinul celor care vor lua taurul de coarne pentru a stopa pericolul în care se află toți tinerii care sunt expuși consumului de droguri și etnobotanice.

Vă mulțumesc!

Cătălin Toma, senator PNL de Vrancea, Circumscripția 41.

31 octombrie 2018

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *