Întrebare adresată Ministrului Culturii, George Ivașcu, referitoare la Monumentul Unirii de la Focșani

România întreagă este cuprinsă de febra Centenarului, fiind alocate sume importante pentru acest eveniment. Dar, să nu uităm că anul viitor se împlinesc 160 de ani de la Mica Unire, iar municipiul Focșani este reprezentativ pentru acest moment. De aici, din Vrancea, au luat drumul Iaşilor, în Adunarea ad-hoc, pontaşul Ion Roată din Câmpuri şi negustorul Gheorghe Ilie din Focşani pentru a exprima vrerea de Unire a locuitorilor acestor meleaguri.

La Focşani este ales, în decembrie 1858, în Adunarea Electivă a Moldovei, Mihail Kogâlniceanu și tot la Focșani a funcționat Comisia Centrală, care avea sarcina unificării legislației celor două Principate. Ca omagiu adus acestor evenimente în 24 ianuarie 1976 a fost inaugurat Monumentul Unirii, autorul lui fiind celebrul sculptor Ion Jalea. Acest monument s-a renovat în anul 2010, în cadrul proiectului de amenajare a Pieţii Unirii cu bani europeni, iar de la începutul anului 2017 stă înconjurat de schele.

Mai nou, s-au alocat 120.000 de euro pentru „reparații capitale”, lucrarea urmând a fi făcută de o firmă ce se ocupă cu montajul acoperișurilor. Ținând cont de importanța monumentului istoric și a evenimentului de anul viitor, vă întreb domnule ministru dacă este un obicei ca ministerul pe care îl conduceți să nu acorde importanță unor astfel de situații și care sunt măsurile pe care le veți întreprinde, astfel încât să putem aniversa 160 de ani de la Mica Unire fără schele în jurul Obeliscului și fără riscul de a ne cădea în cap plăci de granit.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *