INTERPELARE: ”Situația plății navetei cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar”

Situația plății navetei cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar

Doamnă Prim-ministru,
Domnule ministru

Am avut mai multe intervenții în calitate de senator cu privire la situația din domeniul educației, un domeniu de la care avem numeroase așteptări, însă un domeniu față de care avem și extrem de multe obligații.

Astăzi vreau să mă refer la situația foarte dificilă în care se regăsesc numeroase unități administrativ-teritoriale din România, în ceea ce privește decontarea navetei cadrelor didactice și a personalului auxiliar. Am primit sesizări din mai multe localități aparținând circumscripției electorale de care aparțin, dar am citit și reacțiile sindicatelor din învățământ cu privire la aspectele invocate anterior.

Vorbind despre Vrancea, pot să vă spun că UAT-urile din Bârsești, Mărășești, Andreiașu, Slobozia Bradului, Boghești, Golești, Tănăsoaia, Suraia și Vrâncioaia nu au reușit nici acum să aloce bani pentru plata navetei profesorilor.

În condițiile în care avem Hotărârea de Guvern 569 din 2015, pentru aprobarea normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la și de la locul de muncă al cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat, prin care personalul didactic beneficiază de decontarea cheltuielilor pentru navetă, unele administrații publice sunt în imposibilitatea să respecte articolul 2 din Hotărârea de Guvern respectivă, din cauza fondurilor insuficiente de care dispun.

Deși autoritățile locale au obligația să cuprindă în bugetul local sume destinate decontării cheltuielilor pentru naveta profesorilor, acest lucru se face cu mare întârziere sau chiar deloc, în foarte multe UAT-uri. Asta în ciuda faptului că ne-ați asigurat mereu că există fonduri suficiente pentru a se face plăți la timp, în toate domeniile.

Hotărârea de Guvern 569/2015 mai prevede că sumele destinate navetei profesorilor se asigură din veniturile proprii ale bugetelor locale dar și din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. În situația în care bugetele locale nu permit alocarea de sume pentru naveta cadrelor didactice, îmi exprim speranța că se vor găsi soluții, în relația Guvern – Administrații publice locale, pentru ca situația nefericită în care se găsesc sute de UAT-uri din România să fie rezolvată.

În aceste condiții, vă solicit să-mi transmiteți ce soluții aveți în vedere pentru ca profesorii să-și primească banii de navetă la timp și dacă Guvernul pe care-l conduceți consideră normal ca, de exemplu, cadrele didactice din Tănăsoaia (jud. Vrancea) să nu-și primească banii de navetă din septembrie 2015.

Vă mulţumesc.

SENATOR PNL
Cătălin Dumitru TOMA
Solicit răspuns scris.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *