Fac un apel la responsabilii din Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor să trateze cu seriozitate problema medicamentelor produse în România

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a atras atenția, recent, că ”2.300 de medicamente ieftine, majoritatea produse în România, riscă să dispară de pe piață în perioada imediat următoare”, după ce alte 2.000 de medicamente au fost retrase de producători în ultimii doi ani.

În aceste condiții, APMGR solicită Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor să promoveze, ”în paralel cu creșterea bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate corelată cu inflația, și introducerea calcului diferențiat al taxei clawback ȋn funcție de prețul de referință”.

Astfel, s-ar preveni dispariția de pe piață a medicamentelor ieftine, folosite de peste 8,5 milioane de români. În marea lor majoritate, după cum spuneam, aceste medicamente sunt fabricate ȋn România.

E nevoie de ȋnlăturarea inechității existente ȋn prezent, prin care medicamentele ieftine sunt taxate mai mult decât cele scumpe”, a precizat Adrian Grecu, președintele APMGR.

În concluzie, solicit Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor să ia măsuri pentru ca vocea producătorilor de medicamente să fie transpusă în măsuri reale pentru susținerea pieței de profil din România, astfel încât pacienții să nu aibă de suferit.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *