DECLARAȚIE POLITICĂ: „Putem face un proiect național eficient pentru combaterea cauzelor cancerului în România?”

„Putem face un proiect național eficient pentru combaterea cauzelor cancerului în România?”

Data prezentării: 26.09.2018

Mod adresare: Scris.

Tematică: Sănătate

DECLARAȚIE POLITICĂ

Mulțumesc domnule (doamnă) președinte

Stimați colegi,

Titlul declarației mele de astăzi este „„Putem face un proiect național eficient pentru combaterea cauzelor cancerului în România?”

Ultimul Raport al Agenției Internaționale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) trage un semnal de alarmă cu privire la cazurile de cancer la nivel mondial, un subiect extrem de grav și delicat și pentru România.

Conform Raportului IARC, anul acesta vor fi diagnosticate 18,1 milioane de noi cazuri de cancer, iar 9,6 milioane de oameni vor muri din cauza acestei boli, la nivel mondial.

Spre comparație, în anul 2012, s-au semnalat 14,1 milioane de cazuri noi, înregistrându-se 8,2 milioane de decese. Se consideră că diferența uriașă, într-un interval de doar 6 ani, se datorează doar parțial creșterii și îmbătrânirii populației.

Trebuie să amintim că Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului face regulat raportări asupra amplorii cancerului în întreaga lume, analizând în detaliu 36 de tipuri diferite de cancer în 185 de țări. Ultimul document emis de IARC arată că unul din cinci bărbați și una din șase femei vor dezvolta boala în timpul vieții.

Stimați colegi parlamentari

Încerc să trag astăzi un semnal de alarmă în condițiile în care în România cazurile de cancer au crescut alarmant, multe județe raportând creșteri ale incidenței acestei boli. De altfel, un medic de specialitate de la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani a atras atenția zilele trecute cu privire la numărul extrem de mare de noi cazuri în județul Vrancea.

Nu voi trece în revistă alte detalii referitoare la tipurile de cancer dezvoltate de români, cauze sau remedii, pentru că specialiștii fac periodic astfel de raportări.

Intenția mea este să transmit un mesaj către colegii parlamentari specialiști, către autoritățile medicale din domeniu, către ministerele de resort care pot dezvolta politici publice eficiente astfel încât toți cei care au expertiză în domeniu să ajute România să nu mai fie cap de listă în topul țărilor afectate de cancer.

Stimați colegi parlamentari,

Dincolo de problemele care acaparează agenda zilnică a românilor, cred că este și responsabilitatea clasei politice pentru a duce la bun sfârșit un proiect național eficient pentru combaterea cauzelor cancerului în România. Adresez, așadar, în anul Centenarului, o provocare tuturor celor în măsură să deruleze un astfel de proiect, fie că vorbim de specialiști din domeniul politic, medical, educațional sau din domeniul protecției mediului.

Vă mulțumesc!

Cătălin Toma, senator PNL de Vrancea, Circumscripția 41.

26 septembrie 2018

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *