Declarație politică: „Să spunem STOP declinului demografic al României”

Declarație politică

„Să spunem STOP declinului demografic al României”

Data prezentării: 13.06.2018

Tematică: Social.

DECLARAȚIE POLITICĂ

Mulțumesc domnule (doamnă) președinte

Stimați colegi

Titlul declarației mele de astăzi este „Să spunem STOP declinului demografic al României”

România a trecut și trece prin momente dramatice în ceea ce privește declinul demografic. Nu trebuie să fii specialist să vezi cum se rostogolesc cifrele care indică dezastrul demografic. De-a lungul istoriei, România a pierdut milioane de oameni în războaie, din cauza foametei și a bolilor, dar și ca urmare a persecuțiilor politice finalizate cu deportări masive sau cu zeci de mii de decese în închisorile comuniste.

Dacă evenimentele istorice care au dus la efecte demografice distrugătoare pentru neamul românesc nu mai pot fi reparate, stă în puterea și în voința noastră, a clasei politice, să oprim dezastrul demografic din prezent.

Din 1989 și până în prezent România a pierdut peste 4 milioane de oameni care au ales să părăsească ținutul carpato-danubiano-pontic. Foarte puțin au revenit, iar politicile sociale și economice din țară au dus la scăderea natalității și creșterea mortalității de o manieră alarmantă. Și în acest an scăderea populației din cauze demografice s-a accentuat. Conform statisticilor oficiale, în aprilie 2018 s-au pierdut 8.910 locuitori, cu 32,8% mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut, această situaţie fiind generată în principal de o scădere a natalităţii, arată datele publicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

În aprilie 2018 s-au născut 12.709 copii, cu 976 mai puţini decât în martie 2018 şi cu 1.988 mai puţini decât în aprilie 2017.

Totodată, în aprilie 2018 s-au înregistrat 21.619 de decese, cu 3.620 mai puţine decât în luna martie 2018 şi cu 211 mai multe faţă de luna aprilie 2017.

Tot la capitolul cifre trebuie amintit faptul că populaţia României a scăzut anul trecut cu 69.279 de oameni din cauza declinului demografic.

Stimați colegi parlamentari

Istoria ne va judeca dacă nu ne vom așeza la masa dialogului pentru a găsi soluții astfel încât să stopăm declinul demografic care ne afectează pe toți, mai mult decât ne închipuim. Copiii și nepoții noștri vor fi primii care vor trăi vremuri extrem de dificile, peste 20 – 30 de ani, ca urmare a declinului demografic. Alte cuvinte sunt de prisos, pentru că situația este cunoscută însă nu se face mai nimic pentru stoparea fenomenului.
Îmi fac o datorie de suflet să fac un apel la întreaga clasă politică, responsabilă pentru modul în care curg lucrurile în această țară.

Vă mulțumesc!

Cătălin Toma, senator PNL de Vrancea, Circumscripția 41.

13 iunie 2018

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *