Discutii privind progresele înregistrate cu privire la punerea în aplicare a Agendei europene privind migratia

În ședința Comisiei pentru afaceri europene de astăzi, comisie unde am funcția de secretar, se discută despre raportul privind progresele înregistrate cu privire la punerea în aplicare a Agendei europene privind migraţia, un subiect deosebit de important dacă ne gândim că în Ungaria Viktor Orban a câștigat alegerile mergând pe această temă.

În 2017, la nivelul întregii Uniuni Europene s-au depus 685.000 cereri de azil, iar numărul hotărârilor de acordare de azil atinge un milion. Cu toate acestea, față de anul 2016, procentul este cu 43% mai puțin. Tot în cadrul întâlnirii de astăzi s-a adoptat o comunicare către Parlamentul European și Consiliul Europei prin care se solicită o adaptare a politicii comune în domeniul vizelor, pentru a face față noilor provocări. Ideea de bază este aceea ca persoanelor care călătoresc legal și care contribuie la creșterea economică a UE sau la dezvoltarea sa socială și culturală, li se va garanta facilitarea prelucrării cererilor de viză. La acest capitol intră și bursierii. Un punct pe care România pune accent este respectarea principiului de reciprocitate la eliberarea vizelor.

Revenind la cifre, pentru anul 2016 – 2017 Uniunea Europeană a alocat pentru migrație suma de 3 miliarde de euro. Un miliard este contribuție buget UE, iar două miliarde reprezintă contribuția statelor membre, România participând cu suma de 21,6 milioane de euro.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *