Întrebare adresata Ministrului pentru Românii de Pretutindeni, referitoare la strategia nationala care ar trebui sa-i priveasca si pe românii din Basarabia

Astăzi, Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, prilej cu care va fi adoptată și o „Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”. În contextul acestui eveniment, i-am adresat o întrebare doamnei Natalia-Elena Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

”Pe 25 martie 2018, la Chișinău, a avut loc o mare adunare în cadrul căreia zeci de mii de români au cerut Unirea Basarabiei cu România. ”Marea Adunare Centenară” de la Chișinău s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluții în favoarea Unirii, ca fiind ”unica soluție de supraviețuire și progres” a fraților basarabeni.
Totodată, s-a cerut ca astăzi, Parlamentul României să primească în ședința solemnă delegația Marii Adunări Centenare, în vederea ”adoptării unei decizii prin care să se implice reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi ale Actului Final de la Helsinki”.

Din documentarea pe care am făcut-o, nu am remarcat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni o preocupare față de problemele românilor din Basarabia și nu am găsit nicio strategie sau proiect pe care ministrul de resort să și-l asume raportat la situația românilor din Basarabia.

În aceste condiții, i-am solicitat doamnei Natalia-Elena Intotero să-mi răspundă la următoarea întrebare:

”Cum raportați strategia națională pentru românii de pretutindeni, pe care v-ați asumat-o, la situația concretă din Basarabia și la solicitarea delegaților Marii Adunări Centenare, delegați care, alături de milioane de români, doresc Unirea Basarabiei cu România?”

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *