Declaratie politica: „Bursele elevilor sunt luate in serios sau nu?”

Data prezentării: 14.03.2018

Mod prezentare: Scris.

Tematică: Educație.

DECLARAȚIE POLITICĂ

Mulțumesc domnule (doamnă) președinte

Stimați colegi

Titlul declarației mele de astăzi este „Bursele elevilor sunt luate în serios sau nu?”

În calitate de profesor am fost și voi rămâne mereu preocupat de bunul mers al școlii în general și de modul în care statul susține elevii, în special. Îmi doresc sincer să lăsăm deoparte, pentru totdeauna, orice dispută politico-administrativă în ceea ce privește școala românească și să conștientizăm că dacă nu dăm atenția cuvenită acestui domeniu vom duce România, în continuare, într-o direcție greșită.

Vorbind punctual acum, vreau să vă spun că am constatat încă de anul trecut modul superficial cu care sunt tratate bursele școlare de către autorități. Reglementarea burselor școlare cu privire la toate aspectele ce țin de legalitate, oportunitate, obligativitate reprezintă un proces care trebuie să treacă dincolo de lupta politică sau lupta împotriva celor care conduc sistemul educațional la un nivel sau altul.

Cadrul legislativ aferent burselor școlare trebuie să fie clar, echilibrat și să ducă la burse școlare rezonabile, nu în bătaie de joc, așa cum se întâmplă în multe localități în care s-au stabilit valori jenante, de 8 – 9 lei per elev. Dacă în orașe mai mari avem și burse școlare de câteva sute de lei, în mediul rural bătaia de joc este cuvântul de ordine. O bătaie de joc atât a administrației centrale față de cea locală, prin subfinanțare, dar și a celei locale față de elevi, prin proasta gestionare a bugetelor. Motivul? Aproape nimănui nu-i pasă cu adevărat de învățământul românesc.

Pentru a-i stimula pe elevii din mediul rural mai ales, care nu au posibilități financiare deosebite, este nevoie de modificarea legislației în așa fel încât să existe un echilibru și o decență în ceea ce privește bursele școlare. Dacă avem valori mai ridicate ale burselor la nivel național, trebuie să-i avem în vedere și pe elevii din mediul rural. Altfel, vom rămâne la nivelul demagogiei ieftine, iar copiii și nepoții noștri vor fi primii afectați de nesusținerea învățământului prin programul de burse acordate pertinent, nu în bătaie de joc.

Vă mulțumesc!
Cătălin Toma, senator PNL de Vrancea, Circumscripția 41.

14 martie 2018

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *